Swego czasu, cierpiąc na efekty odstawienia po zamknięciu bram NMN, zacząłem sobie pisać do szuflady. Cykl, który zacząłem (i prawdopodobnie nigdy nie skończę) nazywa się "Opowieści z Glifu".
Klimatem jest to gaslight/urban fantasy z odrobiną steampunka, trochę w stylu "Kłamstw Locke'a Lamorry", czy gier Thief i Dishonored.
Akcja dzieje się w świecie, w którym pojawiało się i znikały cywilizacje i rasy, pozostawiając po sobie ruiny i artefakty. Miast Glif jest jedynym miejscem, w którym można znaleźć pozostałości wszystkich poprzednich ras. Obecnie, oczywiście, nadszedł czas ludzi.
Chociaż istnieje główna grupa protagonistów, nie wszyscy pojawiają się we wszystkich opowiadaniach, niektóre z krótszych form zaś mają swoją własną ekipę. Póki co, mam trzy historie "book-length", jedną nowelę i osiem krótszych opowiadań.
Wszystkie są w stanie ciągłych przeróbek, poprawek itp., a przynajmniej były, gdy miałem ciut więcej czasu na wprowadzanie ich.
Zapraszam do lektury, mam nadzieję, że się spodoba. Przyznaję, że liczę na wszelkie komentarze, uwagi i poprawki, które pozwoliłyby mi ulepszyć moją pisaninę. Póki co zamieszczę pierwszy "tom", który napisałem: "Przysługę Złodzieja". Jest to jednocześnie najdłuższe, co napisałem, więc dodam także krótsze opowiadanie "Łza Nyryi", będące dla "Przysługi" prequelem.
Pozdrawiam,
Denadareth
EDIT: Rozmowa z Szarym Psem mi uświadomiła, że nie umieściłem chronologii moich tekstów. Więc zapraszam poniżej.
Łza Nyryi (opowiadanie, 25 stron) - o Darenie, dzieje się pół roku PRZED Przysługą Złodzieja,
Przysługa Złodzieja (powieść, 300 stron) - o Darenie i Robbie, traktuję jako punkt zero (bo pierwsze co napisałem

Awantura o Klejnot (opowiadanie, 28 stron) - o Cate, członkini dawnego gangu Darena, dzieje się zaraz po zakończeniu Przysługi Złodzieja i stanowi ciąg dalszy, tyle że z innej perspektywy. (epizodycznie pojawia się Daren).
Detektyw z Glifu (powieść, 228 stron)- o Robbie (tym z Przysługi Złodzieja) i Natalie (wspomnianej w Przysłudze Złodzieja), bez Darena, dzieje się jakieś 2-3 miesiące po Przysłudze,
Przestępca i Strażnik (opowiadanie, 15 stron) - o Robbie (z odrobiną Natalie), dzieje się jakieś 2 miesiące po Detektywie z Glifu, w małym stopniu powiązane fabularnie z czymkolwiek innym.
Sprawa Rozwodowa (opowiadanie, 18 stron) - o Robbie i Natalie, niepowiązane fabularnie z niczym, dzieje się jakieś 2 miesiące po Detektywie z Glifu.
Głębia Szaleństwa (opowiadanie, 30 stron) - zupełnie nowe postacie, epizodycznie pojawia się trzeciorzędna postać z Detektywa z Glifu, nie powiązane fabularnie z żadnym poprzednim, dzieje się jakieś 3 miesiące po Detektywie z Glifu).
Blizny (nowela, 86 stron) - o Natalie i Robbie, wątek fabularny nowy, ale rozwija poboczne wątki z Detektywa z Glifu, warto przeczytać Blizny po detektywie, dzieje się w dwóch liniach czasowych, w przeszłości, jakieś 3 miesiące przed Łzą Nyryi, 9 miesięcy przed Przysługą Złodzieja i w teraźniejszości, czyli jakieś 3 miesiące PO Detektywie z Glifu).
Cienie wokół Estiru (opowiadanie, 43 strony) - zupełnie nowe postacie, epizodycznie pojawiają się dwie postacie z Głębi Szaleństwa, kontynuacja wątków poruszonych w Głębi. Dzieje się jakieś 8 miesięcy po Głębi Szaleństwa, rok po Detektywie z Glifu).
Czar Wyższych Sfer (powieść, 280 stron) - Natalie, Robb and Daren, dzieje się mniej więcej w tym czasie co Cienie Estiru, drobne nawiązania do Przysługi Złodzieja, Detektywa z Glifu i Sprawy Rozwodowej.
Powrót (opowiadanie, 30 stron) - zupełnie nowe postacie, dzieje się około pozostałych tekstów, chronologia nie do końca określona.
[BONUS] Jedyne Wyjście, opowiadanie, kanoniczność jeszcze nieustalona.
[BONUS] Dodałem (nie wiem na ile up to date) przewodnik po Glifie z czasów, gdy chciałem z tego zrobić shared universe.